Site icon Vasilescu

Plang. Plec la mama. Mama plange si ea

femeie-plange-pleaca-la-masa

Miercuri, una dintre femeile cu care cohortele purtatoare de fuste din tara asta se mandresc a aparut la televizor cu o mana stergandu-si o lacrima tremuranda in coltul ochiului si cu valiza in cealalta. E vorba de o ministresa care s-a suparat si a zis ca pleaca la mama.

Marturisesc ca sunt usor contrariat

Schizoidia tipic feminina gaseste mereu noi si noi modalitati de manifestare. Figura feminina este impartita in doua, o jumatate stanga si una dreapta. Cele doua ar parea ca avand tot atatea puncte in comun cat au noaptea si ziua. Cumva insa ele reusesc sa coabiteze mentalul feminin. In cazul in care el exista intr-o forma definita, in cazul in care el nu este o amiba supradimensionata sau un mit.

1. Jumatatea de fier. Asta e jumatatea de cariera, inima darza si neinfricata. Care face cursuri, cursulete, care insira diplome in dressing, printre pantofiori si posetute. Care promite sa inlature suprematia masculina. Care nu intelege ca pana sa se lupte cu noi, trebuie sa se lupte cu ea. Ca pana sa fie specialista in turismul din Tanganika, trebuie sa stie sa arate pe harta Constanta. Ca pana sa fie analist specializat in macro-economie, trebuie sa invete temeinic tabla inmultirii. Eh, am vazut aceasta jumatate la doamna Ridzi in ultimele luni.

Am facut cunostinta cu „jumatatea de fier” in multiple ipostaze pana acum: fatuca de conferinta, manicurista care picteaza flori si natura moarta pe unghii, dupa ce a studiat temeinic in Japonia (din pacate, nu a deprins si mestesugul gheiselor, eram cu totii mai castigati si mai fericiti), corporatista frustrata, artista de pe terasa Motoare, ziarista care scrie materiale despre cum sa-ti faci barbatul din vorbe in 10 pasi (fara ca ea sa posede macar un vocabular de 100), prostituata care scoate cartulii roz si care acum se pretinde fiinta ganditoare (are ceva de trestie, intr-adevar, insa de aplecat se apleaca in alte sensuri), ministresa care vrea sa aduca gondole pe Dambovita, zeitele ghiseelor si menajeria se poate completa cu ce mai doriti voi.

Femeia de fier, inflexibila si incoruptibila, viteaza, cu sabia feminismului ascunsa prin poseta, isi cere dreptul ei, pretins inalienabil, la un loc in conducerea cetatii. Isi reclama sansa tropaind din toculete, aplecandu-se in locurile strategice si exploatand financiar un sot cu interese deloc sanatoase pentru noi, cei multi.

Femeia de plastic, femeia ne-femeie, femeia lipsita de singurele atribute cu care natura o inzestrase. Caci, trebuie sa recunoasteti, prezenta feminina in rolurile de conducere nu a avut o finalitate fericita. Acolo unde o femeie tine sceptrul, apar haosul si debandada. Nu vorbesc acum despre corectitudinea politicianului roman in general si nici nu voi pretinde acum ca barbatii sunt cinstiti. Insa, asa cum voi demonstra in continuare, se va dovedi ca au ceva mai multa demnitate. Si, in cazul in care zvonurile de coruptie se raspandesc, reactioneaza in cu totul alte moduri.

2. Jumatatea de serbet. Aceasta apare atunci cand prima da gres. Iacob Ridzi a incercat sa se tina tare pe pozitii. Cu toate armele posibile din arsenal: aroganta, prefacatorie, sustinerea pana in panzele albe ca cifrele mint si ca totul e o inscenare. In fata presiunilor existente insa, in fata unui apel din ce in ce mai disperat la ratiune, a prezentei constante pe prima pagina a ziarelor, a cedat. Si cum a cedat? Nu dandu-si demisia cu demnitate, nici macar pretextand ca imaginea ei dezastruoasa aduce prejudicii partidului, ci spunand ca e mamica bolnava. Si ca biata familie sufera. Ca-si vede copilul martirizat, supus flegmelor si dispretului, blestemelor si acatistelor.

Asta as vrea sa va intreb eu pe voi, Xenelor care sunteti: cum de va transformati asa? Aveti vreun dezechilibru hormonal care va confera labilitatea necesara supravietuirii intr-o lume rea? Ce se intampla? De ce fugiti cu ochii plansi la mamele voastre? De ce nu mi-i pot imaginea pe Mitrea sau pe Becali facandu-si bagajelul, tinand o conferinta scortoasa si iesind batosi din scena, pentru ca apoi sa-si sufle nasucul pe umarul mamichii?

Pana acum, va acordam oarece circumstante atenuante. Credeam ca fugeati la sanul matern doar atunci cand:

1. va certati cu sotul.
2. va certati cu cea mai buna prietena.
3. ati pierdut un episod din telenovela preferata si viata voastra nu mai are sens daca nu aflati in secunda urmatoare ce a patit Marimar, daca avea trei degete sau chiar sase la piciorul drept si daca Jose Luis Armando Fernando o iubea asa cum era.
4. s-a inchis magazinul preferat.
5. Oana Zavoranu a iesit din grila TV.
6. Cineva v-a spus ca sunteti grase si urate.

Adica ratiuni de ordin sentimental, legate de viata privata. Realitatea ma contrazice insa. Se pare ca si ministresele plang si nu se feresc sa o faca in public. Preconizez ca in viitor vor fi din ce in ce mai frecvente urmatoarele situatii:

  1. Maricica se duce la bunica. La serviciu i s-a cerut sa faca un tabel in Excel si ea a incurcat numarul de coloane cu cel de linii. Seful s-a rastit la ea. Bunica o asteapta cu ceiut si cozonacel. Bunica e cardiaca si Maricica ii ascunde situatia cumplita care s-a abatut asupra ei.
  2. Getuta a gresit o vopsea la par. In loc sa iasa galbenul coada soricelului a iesit galbenul de coada calului. Clienta a plans. Getuta a plans si ea si s-a dus la matusica. Matusica i-a pregatit un lighean cu apa rece in care sa-si introduca piciorusele ca sa se destreseze.
  3. Lenuta lucreaza in industria carnii. Ea fost acuzata de un client, patron al unui restaurant, ca i-a vandut carne expirata. Acesta a refuzat sa inteleaga ca este normala culoarea verde la un cotlet de porc, ca verdele este in trend si merge de minune cu porcinele, fiind insa complet contraindicat in cazul carnii de vita, care se potriveste mai bine cu lila. A fugit apoi la strabunica si au discutat impreuna despre obtuzitatea oamenilor nepriceputi intr-ale modei.
Exit mobile version