Hobby

Jeanne Lanvin – O lunga istorie de succes

Jeanne Lanvin - O lunga istorie de succes

O lunga istorie de succes: Casa de moda Lanvin este cea mai vechie din lume. Totul a inceput cu o simpla colectie de haine pentru copiii. Jeanne Lanvin s-a nascut in Paris, pe data de 1 ianuarie 1867. La inceputul carierei nu avea bani nici pentru a-si cumpara materialele pentru creatiile ei.

Primul contact cu moda l-a avut destul de devreme, admitand faptul ca nu s-a apucat din placere, ci de nevoie. Avand 6 frati, la varsta frageda de 15 ani a fost nevoita sa se angajeze ca si croitoreasa intr-o suburbie a Parisului. A lucrat acolo 12 ani.

La varsta de 27 de ani face primul pas spre independenta in moda, bineinteles intr-un ritm modest. A inchiriat un spatiu format din doua camere, nu departe de locul unde se afla astazi principalul magazin din Paris.

Din cauza lipsurilor materiale, incepe in 1889 cu un magazin de palarii. Din cauza lipsei de interest pentru hainele pentru copiii, Jeanne incepe sa creeze obiecte vestimentare pentru fetita ei Marguerite (cunoscuta mai tarziu sub numele de Marie-Blanche): rochii simple tunica, pentru miscari usoare – nicidecum haine rigide sau corseturi stramte, bumbac colorat, in generat impodobit cu accesorii elaborate.

Asadar, Marguerite devine primul model al case de moda Lanvin. In timp ce mergea pe starda cu fata ei, toate mamicile se opreau se intrebe de unde a cumparat rochita respectiv.

Dandu-si seama ca poate obtine un mare profit in urma vanzarii acestor obiecte vestimentare, Jeanne s-a imprumutat 300 de franci pentru a cumpara materiale si asa a scos primele ei colectii “Enfant” si “Jeune Fille”. Stilul romantic al acestui junior haute couture (primul pus la vanzare in Paris) a variat, in principal in alegerea de tesaturi, broderii si culori.

Cusatura in schimb a ramas aceasi: un top strans pe corp, o fusta lunga, larga si evazata – cazand usor pe solduri. Ceea ce este cunoscut astazi ca “ robe the style” este inventia exclusiva a pionierei in moda pariziana.

Asadar, inspirata din hainele pentru fetite, introduce in 1909 colectia pentru “business women”. Incet dar cu precizie, marca ei a devenit cunoscuta pentru diferitele materiale si cusaturi, pentru taietura eleganta si multistrata si nu in ultimul rand pentru indrazneala de culoare.

Lanvin a intrat in legatura cu artistii si a pretuit tinerii talentati, inspirandu-se astfel pentru creatiile ei. Pentru a profita din plin de pozitia de prima clasa a broderiilor si fiind extrem de eficienta in afaceri si organizare, Lavin a lansat prima colectie pentru barbati in 1926. Accentul a fost pus pe uniformele brodate ale bogatilor de la Academie Francaise.

In 1946, Jeanne se stinge din viata in Paris. Incepand de atunci, casa de moda a suferit cateva schimbari pe partea de designer, incluzand-o pe fata ei Marie – Blanche (1946), Giorgio Armani (1989) si Claude Montana (1990). Dar numai Alber Elbaz (responsabil de colectia pentru femei incepand cu 2001) si Lucas Ossendrijver (responsabil de colectia pentru barbati incepand cu 2006) au fost capabil sa aduca eticheta Lanvin inapoi in topul celor mai bune case de moda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *