Inrudit cu castravetele si dovleacul, pepenele verde este nu doar un aliment ci un extraordinar medicament. Datorita concentratiei mari de apa de 92%, pepenele verde hidrateaza foarte bine organismul, mai bine chiar decat un pahar cu apa. Pe langa apa, pepenele verde mai contine si zahar in proportie de 8% si cantitati importante de saruri hidratante: calciu, magneziu, potasiu si sodiu.
Enzimele si acizii organici continuti mai ales in apropierea cojii au efecte de dezintoxicare puternica. Dar pepenele verde este si principalul furnizor de licopen, o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar.
Coaja pepenelui verde are continut bogat in siliciu si clorofila. Siliciu este recunoscut pentru proprietatile de imbunatatire a activitatii pancreasului, fiind esential in stabilizarea calciului in organism si in fortificarea sistemului osos. Clorofila (substanta care da plantelor culoarea verde) are proprietati antibactericide, antifungicide si detoxifiante.
Asadar, o cura de cel putin 10 zile cu un consum de 2-3kg de pepene verde zilnic, are efect de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara a organismului.
Copiii adora pepenele datorita gustului dulce al acestuia iar specialistii sustin ca in zilele calduroase hidratarea cu ajutorul fructelor si legumelor cu continut mare de apa este net superioara hidratarii cu lichide (apa, ceai).