Majoritatea fiarelor de calcat comercializate in ziua azi au o talpa nonaderenta, dintr-un material teflonat, care nu necesita curatire, pentru ca nu se murdareste. Ei bine, daca totusi vom uita fierul de calcat pe o haina, mai ales daca materialul textil e partial sau in totalitate sintetic… S-ar putea ca nimic sa nu fie chiar atat de antiaderent!
Oricum, pentru curatirea talpii fierului de calcat exista solutii speciale, pe care le gasim in principiu in aceleasi magazine de electrocasnice de unde am cumpara un fier nou, sau in magazinele de bricolaj. In cazul acestor solutii, se vor respecta instructiunile producatorului.
Daca totusi avem nevoie de o curatire rapida, cu ce se gaseste prin casa, atunci avem nevoie de un praf fin, care sa aiba rol abraziv: putem folosi praf de creta, bicarbonat de sodiu, sau chiar sare fina de bucatarie. Praful se dizolva in putina apa, pentru a forma o pasta abraziva, cu care se freaca bine talpa fierului, folosind o carpa sau o periuta uzata de dinti. La final, se sterge energic talpa fierului cu o carpa aspra.
In cazul unui fier de calcat vechi sau de care s-a lipit foarte tare murdaria, nu vom avea de ales: va trebui sa cumparam doua bucati de smirghel: una de granulatie 800-1000, alta de granulatie 1500-2000. Mai intai vom freca cu prima (cea un pic mai aspra), pana vom elimina reziduurile. Apoi vom da luciu folosind a doua bucata de smirghel.
Daca vreti sa curati sistemul de aburi al fierului – iar solutiile speciale vi se par nejustificat de scumpe – e simplu: umpleti fierul cu un amestec de jumatate apa, jumatate otet (otet din cel mai ieftin, cu 9 grade acetice, nu folositi otet de mere sau balsamic!), lasati-l asa minim 30 de minute, apoi incingeti fierul si lasati-l sa „scuipe” amestecul. Daca e nevoie, repetati! Acest truc e valabil si in cazul masinilor de spalat sau al filtrelor de cafea cu depuneri de piatra, insa nu uitati ca dupa curatire, cel putin o data, trebuie folosite „pe sec” – adica fara haine, respectiv fara cafea – pentru a permite mirosului de otet sa dispara.
De ce rugineste fierul de calcat?
Fierul de calcat poate rugini dacă nu este întreținut corespunzător. Rugina apare atunci când fierul de calcat este expus la umiditate și nu este uscat complet după fiecare utilizare. De asemenea, dacă fierul de calcat este depozitat într-un loc umed sau într-un loc în care este expus la umezeală, acesta poate dezvolta rugină.
Pentru a preveni rugina, este important să îți cureți fierul de calcat după fiecare utilizare și să îl usuci complet înainte de a-l depozita. De asemenea, ar trebui să îl depozitezi într-un loc uscat și bine ventilat, unde umiditatea nu poate ajunge la el.
Dacă fierul de calcat a început deja să ruginească, poți încerca să îndepărtezi rugina cu ajutorul unui agent de curățare pentru fier de calcat sau cu ajutorul unei soluții de curățare făcute acasă. După ce ai îndepărtat rugina, asigură-te că îți cureți fierul de calcat de fiecare dată după utilizare și că îl usuci complet pentru a preveni apariția ruginei în viitor.
De ce se prind scame pe fierul de calcat?
Scamele pe fierul de calcat pot apărea din cauza acumulării de depuneri și reziduuri pe suprafața acestuia. Acestea pot fi rezultatul folosirii fierului de calcat pe diferite tipuri de țesături, cum ar fi lâna sau poliesterul, sau pot fi cauzate de depunerile de calcar din apă.
Pentru a îndepărta scamele de pe fierul de calcat, poți folosi un produs de curățare special pentru fier de calcat sau poți prepara o soluție de curățare acasă din apă și oțet. După ce ai preparat soluția, toarn-o într-un vas mai mare și înmuie fierul de calcat în aceasta timp de câteva minute. Folosește apoi o cârpă sau un burete pentru a îndepărta scamele de pe suprafața fierului de calcat.
După ce ai îndepărtat scamele, asigură-te că ștergi bine fierul de calcat pentru a îndepărta orice rest de soluție de curățare. După ce ai terminat de curățat, asigură-te că îți usuci fierul de calcat complet înainte de a-l depozita sau de a-l folosi din nou.
Este important să îți cureți fierul de calcat regulat pentru a îl menține în cea mai bună stare posibilă și pentru a preveni apariția scamelelor sau a altor depuneri pe suprafața acestuia.