BlogHobby

Alegerea vinului în funcție de mâncare

Alegerea vinului în funcție de mâncare

Când vine vorba de o masă festivă și nu numai, alegerea vinului care să însoțească bucatele delicioase preparate cu grijă poate fi o adevărată provocare. În acest context, sărim cu drag în ajutorul vostru cu câteva sfaturi utile care să vă ajute să luați cea mai bună decizie când vine vorba de băutura aleasă pentru masă.

O mâncare sănătoasă poate fi asociată cu un vin sănătos. Totuși, această asociere poate fi uneori greu de făcut. În continaure te voi învăța să alegi vinul perfect în funcție de mâncare.

Să începem cu începutul…

Pentru a putea face asocieri și combinații avansate în ceea ce privește vinul și mâncarea trebuie să ne fie clare principiile de bază, ca mai apoi să putem să aprofundăm această artă și să facem combinații și mai avansate și îndrăznețe.

Culoarea: Mâncărurile puțin colorate precum carnea albă sau peștele se asociază cel mai bine cu un vin alb în timp ce vinurile roșii le asociem cu carnea roșie și sosuri intens colorate.

Densitatea: Mesele festive delicate cu preparate rafinate se vor asocia cu un vin pe măsură în timp ce mâncărurile consistente vor fi puse pe masă împreună cu un vin mai îndrăzneț.

Asocieri regionale: Regula de aur în acest scop este că mâncărurile tradiționale dintr-o anumită regiune vor fi întotdeauna asociate cu un vin specific zonei.

!!! Alege mereu un vin care să îți placă, pe care l-ai savura și fără alte alimente. În acest fel, chiar dacă perechea mâncare-vin nu este perfectă, vă veți bucura în continuare de ceea ce beți. Același lucru este valabil și pentru mâncare: la urma urmei, dacă detești peștele, nu există niciun vin care să îl facă apetisant pentru tine. !!!

Și câteva sfaturi mai avansate….

Pentru a realiza combinații reușite este util să înțelegem care sunt punctele cheie urmărite în acest proces. În primul rând, trebuie să știm faptul că vinul și calitățile lui sunt date de aroma fructelor, zahăr, aciditate, și bineînțeles alcoolemia.

În aceeași măsură ne raportăm și la mâncare: trebuie să identificăm caracterul dominant al preparatului care de cele mai multe ori este un sos, un condiment sau metoda de gătire.

Acest lucru este foarte important de reținut pentru că, de exemplu, o carne de pui poate să aibă calități organoleptice complet diferite doar datorită modului de gătire sau a condimentelor utilizate și este important să ne raportăm la aceste detalii mai mult decât la ingredientele de bază ale preparatului.

Componentele unui vin sunt într-un echilibru care poate fi deviat cu ușurință, în bine sau rău, la combinarea acestuia cu un anumit fel de mâncare. Elementele unui anumit preparat pot accentua sau diminua aciditatea, dulceața sau amăreala unui vin.

Caută legătura dintre vin și preparat. Aromele unui vin ne pot duce cu gândul la diferite fructe, ingrediente sau condimente. În acest context, combinațiile pot fi inedite și foarte diverse iar alegerea vinului poate fi o adevărată distracție. Putem sublinia aromele dintr-un vin și din mâncare prin alegerea unui vin care are o aromă similară cu preparatul culinar.

Pe de altă parte, arome similare pot avea un „efect de anulare” – echilibrându-se reciproc, astfel încât alte aspecte ale unui vin să iasă mai puternic în evidență. Cel mai bun sfat în această direcție este să experimentați și să alegeți care sunt combinațiile pe care le preferați cel mai mult ?

Să terminăm cu ceva mai simplu…

Iată 5 sfaturi simple cu care puteți începe această călătorie delicioasă!

  1. Vinul ar trebui să fie un pic mai acid decât preparatul.
  2. Vinul ar trebui să fie mai dulce decât mâncarea.
  3. Vinul trebuie să aibă aceeași intensitate de aromă ca mâncarea.
  4. De cele mai multe ori vinurile albe, spumante și roze creează o combinație în contrast.
  5. Vinurile roșii vor crea de cele mai multe ori o combinație în echilibru. Acestea fiind spuse, vă invităm la experimentat și așteptăm să ne scrieți pe pagina de facebook MBS DRINKS și să ne spuneți care sunt combinațiile voastre preferate și care sunt vinurile pe care le preferați când vine vorba de o masă festivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *