Blog

Beneficiile vinului roșu pentru sănătate

Beneficiile vinului roșu

Vinul roșu și beneficiile acestuia asupra sănătății au fost studiate timp îndelungat. În urma acestor studii s-au demonstrat unele avantaje a consumului moderat de vin.

Medicii însă nu recomandă începerea consumului de alcool doar pentru beneficiile asupra sănătății însă dacă oricum obișnuiți să vă bucurați de un pahar de vin din când în când, puteți afla acum cum vă ajută din punct de vedere al sănătății.

Cu secole în urmă vinul era folosit pentru a trata diferite afecțiuni. În mănăstiri se credea că longevitatea călugărilor se datora tocmai datorită consumului regulat și moderat de vin.

Ca să înțelegem beneficiile vinului roșu trebuie să înțelegem că o paletă largă sunt bazate pe prezența unui compus numit resveratrol. Acesta provine din coaja strugurilor roșii și are rolul de a proteja împotriva fungilor, bacteriilor și radiaților UV.

Vinul roșu și flora bacteriană

Vinul are multe beneficii asupra sănătății. Unul din acestea este chiar și asupra florei bacteriene. Studii recente arată că persoanele care consumă regulat vin au o floră bacteriană mult mai diversificată comparativ cu cele care nu consumă vin. Studiile arată că un consum rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, este suficient pentru a se observa rezultate.

Citește și despre: Beneficiile vinului alb asupra sănătății

Aparatul cardiovascular

Consumul moderat de vin roșu scade tensiunea arterială, previne afecțiunile vaselor de sânge prin scăderea colesterolul LDL ( colesterolul „rău”), păstrând un nivel normal al colesterolului HDL (colesterolul „bun”).

Mai mult, un studiu a demonstrat faptul că un consum moderat de vin poate crește cantitatea de Omega-3 din plasmă. Prin numeroasele roluri ale Omega-3 este inclus și protecția aparatului cardiovascular.

Protecția creierului după AVC

Studiile au demonstrat că prin consumul regulat și moderat de alcool crește nivelul unor enzime care au rolul de a proteja celulele sistemului nervos. Când are loc un atac vascular cerebral, sistemul nervos este mai pregătit să se apere datorită nivelului ridicat de enzime.

Alte beneficii secundare ale vinului roșu

Scade riscul de cancer – studiile au arătat o scădere a riscului unor tipuri de cancer cum ar fi cancerul de colon, cancerul de prostată sau cancerul ovarian la persoanele care consumă regular vin roșu.

Scade riscul demenței – în urma unor studii recente s-a demonstrat o scădere a riscului demenței la persoanele de peste 55 de ani în urma consumului moderat de alcool. Acest efect pare să nu fie influențat de tipul alcoolului consumat.

Scade riscul depresiei – s-a demonstrat că un consum ușor-moderat de vin scade incidența depresiei, în schimb un consum crescut de vin sau alte băuturi alcoolice crește substanțial riscul acestei afecțiuni.
Vinul roșu și diabetul – consumul moderat de vin duce la scăderea rezistenței la insulină a celulelor. Mai mult, alcoolul din vin a fost asociat cu scăderea riscului de diabet de tip 2.

În concluzie, cu toate că vinul roșu are unele beneficii pentru sănătate, nici unul din acestea nu îndeamnă la consumul excesiv de băuturi alcoolice.

Există metode eficiente pentru îmbunătățirea stării de sănătate care nu implică consumul de alcool. Cu toate acestea, dacă te regăsești printre cei ce se bucură din când în când de un pahar de vin, ca noi, te poți bucura concomitent și de beneficiile asupra sănătății tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *