Stiinta este in mod obisnuit contraintuitiva. Atunci cand ne obisnuim cu mediul nostru inconjurator, cadrul de referinta reflecta mintile celor din jurul nostru si a mediului geografic in care traim. O stiinta buna nu se sprijina pe o simpla anecdota: ne impinge in mod constant sa gandim si sa ne purtam mai bine. Urmatoarele carti imping limitele prin confruntarea intelepciunii obisnuite si reinnoind cunostintele noastre colective, printr-o combinati formata din cercetare, integritate, curiozitate si pasiune.
Perioada Minunilor de catre Richard Holmes
Poate sa para cam ciudat faptul ca incepem cu o carte de istorie, dar fara o intelegere clara a modului in care au aparut teoria bacteriilor, specificitatea bolilor si raspunsul placebo- printre alte inovatii importante-, nu o sa poti intelege cu adevarat ceea ce numim acum cunoastere de baza. Biograful britanic Richard Holmes ne prezinta intr-o noua lumina evolutia stiintei din secolele 18 si 19.
“Avem nevoie de 3 lucruri pe care o cultura stiintifica o poate sustine: simtul curiozitatii individuale, puterea sperantei si increderea intr-un viitor pentru glob.”
Poarta-te frumos: Biologia oamenilor in cele mai bune si in cele mai rele momente ale noastre, de catre Robert Sapolsky
Daca vrei sa stii de ce noi, oamenii, ne purtam asa cum o facem, poti incepe cu turul de forta al neuro endocrinologului american Robert Saplsky. Dupa ce a petrecut mai mult timp studiind babuinii in Kenya, aici el isi foloseste punctul de vedere asupra aspectelor de viata ale oamenilor, pentru a intelege mai bine ceea ce ne face pe noi sa fim noi.
“Suntem formati in mod constant de ceea ce par a fi stimuli irelevanti, informatii subliminale si forte interne, despre care nu stim nimic.”
Corpul tine scorul: Creierul, Mintea si corpul in vindecarea traumelor, de catre Bessel van der Kolk