BlogPsihologie

Voi solidarizati cu mahalagismul?

femeie-mahalagioaica

Ca tot s-a proliferat un apel la solidaritate, am zis sa nu fiu neam prost si sa ma alatur si eu vocilor indignate de modul barbar, total impertinent si neadecvat in care a fost tratata marea jurnalista a neamului nostru, luptatoarea intru libertate si adevar, o adevarata doamna, intruchipare a elegantei, echidistantei si profesionalismului, moderatoarea Gabriela Vranceanu-Firea de catre pdl-istul Cristian Boureanu. Batai de tobe, petale de trandafiri rosii si panglici, va rog frumos, pentru a celebra cum se cuvine solemnitatea momentului. Glumesc, desigur.

S-a vazut deja de ceva vreme ca mai toata suflarea analisto-observatoro-jurnalista de la Realitatea Tv si Antene isi umfla in fiecare zi plamanii cat mai puternic, isi umple obrajii cu vorbe dure si cu intrebari mitraliate si vine apoi sa traga la socoteala puterea cea corupta, incompetenta, impertinenta si mincinoasa. Si nici nu zic macar ca respectivii œoficiali n-ar merita sa fie scuturati strasnic. Dar ce s-a vazut la Antena 1, in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea, nu a fost vreo satira inteligenta, nici vreun pamflet intepator, ci a fost o cearta de cate.

Am inteles ca trustul Intact il va da in judecata pe Cristian Boureanu si cere si altor institutii de presa sa-si exprime solidaritatea pentru cauza lor! Asta numesc eu tupeu. Da, Vranceanu Firea a fost jignita, insa numai dupa ce a jignit prima. Daca lucra la BBC, a doua zi isi semna demisia. Si apoi incerca sa-si caute de lucru la un ziar prin provincie, scriind articole de maxim interes despre productivitatea la cultura de sunatoare de pe tarlaua periferica. Dar, la noi, este victimizata. Stiu ca Boureanu este un invitat agresiv, l-am mai vazut si cu alte ocazii. De aceasta data insa, a fost provocat si ras-provocat. Si nu intr-un sens inteligent. Dupa ce a incercat in zadar sa expuna punctul sau de vedere cu privire la reducerile bugetare, dupa ce Ludovic Orban a perorat netulburat fiind, Boureanu a fost somat sa raspunda la intrebare, alternativa fiind parasirea studioului.

Cand a devenit evidenta indignarea acestuia, cu un tact jurnalistic de prima mana, moderatoarea s-a interesat asupra meniului pe care acesta l-a servit, urmand si alte chestionari cu privire la starea de sanatate (Aveti febra, ati mancat ceva stricat etc). Boureanu a reactionat ca un politician neexperimentat. In asemenea situatii, se cere mult sange rece de care acesta s-a dovedit incapabil. A insinuat ca Vranceanu Firea are un amant, urmand din partea acesteia o replica in oglinda, tot cu o aluzie de sorginte adulterina. Iar de aici incolo totul a alunecat pe o panta si mai abrupta in abjectie, la capatul careia nu se mai afla decat o mocirla in care s-au balacit cu egala voluptate atat invitatul, cat si jurnalista.

Probabil intregul eveniment ar fi facut ecouri vreo doua zile, apoi s-ar fi stins ca undele provocate de aruncarea unei pietricele intr-un put. Insa, nu. Pentru ca sefii Gabrielei Vranceanu Firea, in loc sa-i scada salariul, ameninta cu trimiteri in judecata si mai au si pretentii de solidaritate din partea restului presei. Unii, a caror judecata mi-e greu s-o incadrez, lucru de la care ma abtin si din delicatete, s-au grabit sa il infiereze pe Boureanu “ lucru bine meritat, nu zic nu “ si s-o spele prin vorbe dulci de compatimire pe moderatoarea Antenelor “ gest necuvenit, in ceea ce ma priveste. De fapt, nici nu cred ca mai uzam corect acest substantiv tocmai datorita lipsei acute de œmoderatie din interventiile dumneaei.

Stiu ca un jurnalist bun trebuie sa fie incisiv. Stiu ca trebuie sa-i provoci pe invitati, insa nu asa. Dupa cum spune colega mea Raluca, trebuie sa-i faci sa se certe intre ei, nu sa te certi tu cu ei. Aici, Gabriela Vranceanu Firea a esuat lamentabil. Mai mult decat atat, la un moment dat, a cerut sprijinul invitatului din partea PSD, Liviu Dragnea. Asta ar fi fost de-a dreptul amuzant daca nu ar fi fost jalnic.

Nu mai este nimeni, cred, atat de naiv incat sa-si imagineze ca jurnalistii sunt obiectivi. Pana la urma, ar fi total utopic sa ai asemenea pretentii. Ce ar fi de dorit ar fi mai multa transparenta si ceva mai multa consecventa. In Spania, de pilda, se stie dintotdeauna ca El Pais este un ziar de stanga. La fel, despre Le Monde-ul frantuzesc. Ceea ce putem insa incrimina este absenta unor anumite aparente, absenta unei conduite, a intelegerii ca, si daca un invitat reprezinta partea adversa, ramane invitat si trebuie sa-l lasi sa vorbeasca! Macar atat. Obligatia ta, ca gazda a emisiunii, este asigurarea unui climat respirabil, a respectului, a mentinerii unei atmosfere civilizate. In niciun caz, moderatorul nu trebuie sa fie el cel care viciaza aerul. In restul timpului, am inteles de la doamna Gabriela Vranceanu Firea ca este adepta unui limbaj elevat. Pacat ca nu asta se vede.

Si, pentru ca in zilele noastre, nu poti avea o opinie fara a fi banuit ca esti œmanjit , ca esti œ remunerat de o parte sau alta sau ca ai anumite simpatii, tin sa precizez de la bun inceput ca nu l-am votat pe Basescu si ca sunt, de cand am drept de vot, o votanta PNL. Asta pentru cei care m-ar fi banuit de anumite simpatii orange.

UPDATE: Postul Antena 3 a fost amendat de CNA cu 18 000 lei pentru „degenerarea limbajului folosit, pentru lipsa de impartialitate a moderatoarei si pentru faptul ca nu a asigurat echilibrul intre opozitie si putere, in studio”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *