
Multe femei se intreaba daca vor avea nevoie sau nu de cezariana la nastere. Uneori, doctorul stie raspunsul inainte sa inceapa travaliul, daca de exemplu aveti placenta previa, sau bebelusul este asezat intr-o pozitie transversala, sau este asezat cu capusorul pe lateralele uterului, si nu cu capul in jos. In continuare vom vorbi despre tot ce trebuie sa stie o femeie insarcinata, pentru a nu mai avea nicio intrebare la final.
Dar, de cele mai multe ori, nu veti sti nici dumneavoastra si nici medicul daca aveti nevoie de cezariana, pana cand nu vedeti cum decurge travaliul si cum suporta bebelusul travaliul.
Cu toate ca in timpul sarcinii confortul este foarte important, operatia de cezariana nu este chiar cea mai placuta operatiune. Cu toate ca nivelul de durere este semnificativ redus, riscul de complicatii este mai mare in cazul cezarienei decat in cazul nasterilor naturale.
Pentru ca este o interventie chirurgicala, cezariana se efectueaza intr-o sala de operatii, in conditii sterile. Locul exact pe abdomenul femeii, unde se face incizia, depinde de motivul pentru care cezariana. De cele mai multe ori, incizia se face in partea de jos, deasupra osului pubian, pe o directie transversala.
Aceasta incizie se numeste incizie Pfannensteil. Sunt mai rare cazurile in care incizia se face pe verticala, de-a lungul liniei mediane a abdomenului. Dupa nastere, atat uterul, cat si peretele abdominal sunt inchise cu suturi, rand pe rand. Operatia de cezariana dureaza de obicei intre 30-90 minute.
Anesteziile cele mai folosite in cazul operatiei de cezariana sunt epidurala si spinala. Ambele anestezii va vor amorti de la mijlocul pieptului pana la degetele picioarelor, insa va vor permite sa ramaneti treaza astfel incat sa asistati la nasterea copilului.
Cand nu este timp pentru efectuarea unei anestezii epidurale
In cazuri de urgenta, cand nu este timp pentru efectuarea unei anestezii epidurale sau spinale, se face anestezie generala. In acest caz, veti fi adormita pe toata durata operatiei. Anestezia generala se mai face si in cazul in care, anumite complicatii ale sarcinii nu recomanda o anestezie epidurala sau spinala.
Operatia de cezariana poate fi planuita inainte de nastere (electiva ), neplanuita si hotarata in timpul travaliului, sau in caz de urgenta, daca viata copilului sau a mamei este in pericol.
Cezariana electiva se face in cazul in care copilul nu este asezat corespunzator pentru a putea fi nascut pe cale vaginala, in caz de placenta previa, daca ati mai suferit operatii de cezariana sau daca aveti o sarcina multipla.
Cezariana neplanuita se face in cazul in care copilul este prea mare in comparatie cu pelvisul mamei, sau asezarea capului bebelusului face imposibila nasterea vaginala, in cazul in care bebelusul nu suporta bine travaliul, anumite conditii medicale ale mamei sau in cazul in care travaliul intra intr-un impas.
Cezariana de urgenta se face in cazul sangerarii abundente, cordonul ombilical coboara in cervix dupa ruperea apei, incetinirea prelungita a ritmului cardiac a copilului.
Femeile care sunt in travaliu pentru o perioada lunga de timp, pentru ca apoi medicul sa hotarasca ca trebuie sa faca cezariana, sunt de obicei dezamagite. Tineti minte, totusi, ca daca medicul a luat aceasta hotarare a facut-o pentru binele vostru si al copilului.
Ca orice interventie chirurgicala, si cezariana presupune riscuri. Din fericire, aceste riscuri nu sunt foarte comune. Dintre riscurile cezarianei putem mentiona: sangerare excesiva, rareori pana la punctul in care este nevoie de transfuzie, dezvoltarea unei infectii in uter, in vezica urinara sau in incizia pielii, leziunii ale vezicii urinare, ale intestinului sau organelor adiacente, dezvoltarea de cheaguri de sange la nivelul picioarelor sau pelvisului.
Recuperarea dupa o operatie de cezariana dureaza mai mult decat dupa o nastere veginala, pentru ca este o interventie chirurgicala.
Dupa nastere, fie ca a fost vaginala sau prin cezariana, uterul incepe sa se contracte, incetinind astfel sangerarea. Daca uterul nu se contracta, poate sa apara sangerarea excesiva. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de atonie uterina, si poate aparea daca aveti o sarcina multipla, daca aveti o infectie in uter, sau daca a ramas tesut placentar in uter. Se poate intampla si sa nu fie nici o cauza.