Hobby

Componentele unei biciclete mountain bike

componentele unei biciclete

Esti un incepator in cursele de mountain biking? Vrei sa inveti cum sa treci peste cele mai grele obstacole sau sa cutreeri cele mai grele trasee montane?

Ei bine, sa stii ca nu este greu, dar ai nevoie de multa munca si poate sa-ti asumi multe cazaturi, sa ai unele abilitati, insa cel mai important,ca incepator, este sa stii care sunt componentele unei biciclete mountain bike pentru ca doar asa vei sti cum sa alegi cele mai bune marci de biciclete mountain bike, potrivite nevoilor tale.

Daca vrei sa afli cat mai mult despre componentele unei biciclete mountain bike, in acest articol, nu doar ca le vom descrie, dar vom cunoaste si scopul lor.

Care sunt componentele unei biciclete mountain bike?

Chiar daca ai cumparat o bicicleta mountain bike noua sau ai in vedere sa achzitionezi una, mai jos am creat pentru tine o imagine de ansamblu a fiecarei piese care alcatuieste o bicicleta mountain bike moderna. De la schimbator la supape, de la frane la pedale, tot ce ai nevoie sa stii, vei gasi in acest articol.cele mai bune marci de biciclete

 1. Cadrul bicicletei mountain bike

Cadrul bicicletei mountain bike este cea mai importanta piesa a acesteia, de fapt poti sa o compari cu o coloana vertebrala, cea care uneste intr-un sistem toate componenetele unei bicicleta mountain bike. Un cadru de calitate face diferenta in materie de biciclete performante, dar trebuie sa ai in veder ca, daca vrei sa te tina multi ani, trebuie sa si investesti financiar.

Cadrele pentru bicicletele mountain bike, in mod normal sunt disponibile in doua materiale.

 • aluminiul sau un amestec de aluminiu, este cel mai accesibil material. Acesta este usor si puternic, ceea ce il face cel mai vandut tip de cadru;
 • carbonul, care este de asemenea usor si puternic, dar mai are un avantaj in plus, si anume, este un bun absorbant al socurilor produse traseele montane grele sau sarituri;

Un cadru este format in general din 6 parti de baza: trei tuburi, furca fata, furca spate si ghidonul. Cele trei tuburi formeaza triunghiul principal al bicicletei mountain bike, iar impreuna cu tubul unde se monteaza saua, sistemul de prindere al lantului si saua propriu-zisa, constituie triunghiul posterior al cadrului. Furca fata este partea din fata in care este montata roata.

 1. Rotile bicicletei mountain bike

Am considerat ca aceasta componenta a bicicletei mountain bike, nu are nevoie de prea multe explicatii, deoarece cu totii stim de ce sunt montate atat pe furca spate cat si pe cea din fata.

Insa, este mult mai interesant sa arunci o privire mai atenta, pe diferitele componente care alcatuiesc o roata.

Una dintre componente pe care o stim cu totii, este cauciucul, pe care il poti gasi in diferite modele si dimensiuni, in functie de terenul pe care vrei sa te plimbi. Anvelopa este formata din doua piese, cea interioara care este umflata cu aer sub presiune si cea exterioara, mult mai groasa, prevazuta cu caneluri pentru o mai buna aderenta.

Anvelopa este montata pe janta rotii, acel cerc interior al rotii, confectionat din aluminiu. Bicicletele mountain bike mai ieftine sunt echipate cu jante de otel, in timp ce bibicletele mountain bike preofesionale pot fi echipate cu jante din fibra de carbon.

Supapa anvelopei, trece printr-un orificiu al jantei si este folosita pentru a introduce aer in camera si a umfla roata. Spitele sunt fixate de janta prin filetare iar acestea se unesc in mijlocul jantei, in asa numitul butuc, o parte importanta a rotii care este compus dintr-o osie si rulmenti, sistem care ajuta la rotirea rotii.

 1. Bicicleta mountain bike – pedalele si bratele pedalelor

Pedalele si bratele, atunci cand sunt puse in miscare,angreneaza si lantul pentru a fac ca bicicleta mountain bike sa avanseze.Pedalele sunt atasate bratelor la unul dintre capetele acestora. Sistemul prin care sunt asamblate pedalele si bratele, este de fapt un ax cu rulmenti, care permite rotirea acestora.

Pedalele si bratele acestora, sunt un sistem important cand vine vorba de o bicicleta mountain bike si pe care ar trebui sa-l iei in considerare, atunci cand te-ai decis sa-ti cumperi o bicicleta mountain bike.

In primul rand exista doua tipuri de pedale pentru bicicleta mountain bike. Pedale plate, in general sunt folosite de catre incepatori si pedale cu clips, care iti fixeaza piciorul si iti ofera mai multa putere la pedalare.

Chiar si bratele pedalelor trebuie luate in considerare. Cu cat bratele sunt mai scurte, cu atat iti va fi mai greu sa pedalezi, mai ales daca vine vorba de o bicicleta mountain bike cu care vei merge pe trasee montane, dar daca vei avea trasee doar de coborat, bratele scurte te vor ajuta la un control mai bun asupra bicicletei mountain bike.

 1. Lantul, angrenajele si manetele unei biciclete mountain bike

Lantul si angrenajele unei biciclete mountain bike, sunt si ele o parte foarte importanta a unei biciclete mountain bike, de fapt blocul pinioanelor si al foilor fac diferenta intre o bicicleta mountain bike de calitate si una ieftina.

O bicicleta mountain bike, la fel ca cele mai bune marci de biciclete, are doua angrenaje pentru schimbarea vitezelor. Cel de pe fata este format dintr-un bloc de foi si un sistem care modifica pozitia lantului, angrenaj care este folosit mai rara decat cel din spate. Asa ca, fiecare modificare a pozitiei lantului, are ca rezultat o diferenta semnificativa in puterea de pedalare.

Angrenajul din spate este asemanator cu cel de pe fata, doar ca pe spatele bicicletei mountain bike, gasim un set de pinioane si un sistem de modificare a pozitiei lantului diferit de cel de pe fata.

Aceste angrenaje se controleaza dintr-un sistem de manete montate pe ghidon, legate de acestea prin cabluri rezistente, iar la fiecare modificare a pozitiei manetelor, puterea de pedalare se modifica simtitor.

 1. Franele bicicletei mountain bike

Sistemul de franare al unei biciclete mountain bike trebuie sa fie unul fiabil. Acesta este forrmat din trei componenete principale. Manetele, care sunt conectate la placutele sau discurile de frana prin cabluri rezistente, in general otelite.

Dupa cu stii, exista doua sisteme de franare pentru o bicicleta mountain bike, cele cu saboti si cele pe discuri:

 • sistem de franare cu saboti. Acesta se gaseste in partea superioara a rotii, atat de pe fata cat si de pe spate, respectiv in apropierea furcilor. Prin apasarea manetelor de franare, cablul strange sabotii de pe fiecare parte a jantei, in acest fel reducand viteza bicicletei mountain bike;
 • sistem de franare pe discuri. Acest sistem este unul foarte eficient, folosind discuri pentru a incetini bicicleta mountain bike. Discurile sunt montate pe butucul rotii, iar sistemul de strangere al discului se afla pe unul dintre picioarele furcii. Prin acelasi sistem de actionare a manetei de pe ghidon, cablul strange sistemul de placute, blocand in acest fel discurile.

Acest sistem este franare este cel mai bun pentru o bicicleta mountain bike, deoarece ofera o franare buna si eficienta indiferent de starea drumului, a temperaturii sau a jantei;

 1. Biciccleta mountain bike – saua si sistemul acesteia

Acest sistem este compus dintr-un tub care face legatura cu cadrul si saua propriu-zisa, sistem care iti permite modificare inaltimii pentru un confort in timpul pedalarii. Este esential ca saua sa fie confortabila si sa nu fie fabricata dintr-un material care sa mentina umiditatea.

 1. Ghidonul bicicletei mountain bike

Acesta este suportul pe care se gasesc manetele franelor, a schimbatoarelor si mai important, acesta te ajuta sa conduci bicicleta mountain bike. Exista diferite tipuri de ghidoane, dar daca vorbim de un ghidon special pentu o bicicleta mountain bike, acesta seamana in mare parte cu o bara dreapta, cu mici denivelari. Acesta din urma este unul special pentru o bicicleta mountain bike, deoarece te ajuta foarte mult in mentinerea stabilitatii pe bicicleta.

 1. Suspensia unei biciclete mountain bike

Cele mai bune marci de biciclete mountain bike doteaza produsele cu suspensie pe fata sau pe spate, ori pe ambele parti. Suspensie fata este montata in furca din fata iar suspensia din spate reprezinta un sistem mai complex ce poate fi montat pe cadrul bicicletei mountain bike sau pe furca din spate.

In general o bicicleta mountain bike, vine cu suspensie pe ambele capete, iar cea de pe spate poate fi un sistem complicat si foarte eficient, datorita greutatii si a vibratiilor la care este supus spatele bicicletei mountain bike.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *