Sanatate

Ce sunt trombocitele

trombocite

Trombocitele, alaturi de eritrocite si leucocite, formeaza componenta celulara a sangelui (elementele figurate ale sangelui). Trombocitele sau plachetele sangvine se formeaza in maduva osoasa, productia fiind influentata de hormonul trombopoetina sintetizat de ficat, si au o durata de viata de aproximativ 10 zile. Doua treimi din numarul total al trombocitelor se afla in sange si o treime in splina, acesta fiind si locul in care ele sunt distruse. Rolul lor consta in oprirea sangerarii, ajutand la coagularea sangelui (hemostaza) contribuind la formarea dopului plachetar.

Acest fenomen apare atunci cand peretele unui vas de sange este lezat. Atunci, trobocitele isi maresc dimensiunile, capata o forma neregulata si adera la zonele lezate ale peretelui vasului. De asemenea ele au rol si in repararea rapida a unor orificii care apar in vasele mici, acest lucru realizandu-se de cateva ori pe zi. Concentatia normala in sange a plechetelor este de 150.000-300.000-450.000/mm cub. O concentratie mai mica sau mai mare de trombocite determina aparitia trombocitopeniei, respectiv a trombocitozei.

Trombocitele sunt fragmente de celule sanguine numite plachete care joacă un rol important în procesul de coagulare a sângelui. Sunt produse în măduva osoasă și sunt mai mici decât celulele roșii sau albe din sânge. Trombocitele au forma unor discuri plat și sunt înconjurate de o membrană externă.

Când vasele de sânge sunt lezate, trombocitele sunt eliberate în sânge și se adună la locul leziunii. Acestea conțin proteine numite trombine care ajută la coagularea sângelui și la formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru ajută la oprirea sângerării și la protejarea organismului de pierderile de sânge.

Trombocitele sunt importante pentru menținerea sănătății vaselor de sânge și pentru prevenirea formării de cheaguri de sânge în vasele de sânge. Cheagurile de sânge pot bloca fluxul de sânge către anumite părți ale organismului și pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Un nivel scăzut de trombocite din sânge se numește trombocitopenie și poate fi cauzat de diverse probleme de sănătate, cum ar fi anemia, infecțiile sau utilizarea unor medicamente care afectează producția de trombocite. Un nivel crescut de trombocite din sânge se numește trombocitoză și poate fi cauzată de infecții, boli de ficat sau de sânge, sau de utilizarea unor medicamente care cresc numărul de trombocite.

Este important să mențineți un nivel sănătos de trombocite în sânge prin menținerea unei diete echilibrate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool și prin evitarea expunerii la factori de stres. Dacă aveți probleme cu nivelul de trombocite din sânge, este important să discutați cu medicul dvs. pentru a determina cauza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *