Sanatate

Temperatura Fundamentală a Corpului şi Mucusul Cervical

Temperatura Fundamentală a Corpului

Daca încercaţi să rămâneţi însărcinată, este util să ştiţi exact, atunci când aveţi ovulaţia, astfel încât să puteţi programa sexul în consecinţă. Multe femei au avut succes folosind kituri predictor de ovulaţie, care sunt la îndemână pentru că vă anunţă înainte de ovulaţie.

Dar modul natural (şi gratuit) de a determina ciclul de ovulaţie este să consemnaţi temperatura fundamentală a corpului (BBT) şi să monitorizaţi mucusul cervical (CM).

Ce este temperatura fundamentală ?

Temperatura fundamentală (BBT) este mai mică decât temperatura corpului pe parcursul a 24 de ore. Cel mai bun moment pentru a se determina este atunci când vă treziţi pentru prima dată dimineaţa. Chiar înainte de a vă ridica din pat să vă spălaţi pe dinţi sau de a începe ziua, aşezaţi un termometrul bazal în gură. (Acest tip de termometru indică modificări gradule foarte mici care nu pot fi indicate de unul obişnuit). Este important să încercaţi să vă treziţi şi să măsuraţi această temperatură, la aproximativ aceeaşi oră în fiecare dimineaţă.

Termometrele bazale sunt disponibile la cele mai multe farmacii şi, de obicei vin cu o diagramă pentru înregistrarea temperaturii zilnice, astfel încât să puteţi începe să observaţi evoluţia corpului.

Avem o diagramă goală pe care puteţi scrie, împreună cu instrucţiunile pas – cu – pas despre cum să-l folosiţi şi o diagramă model completată în prealabil. Probabil veţi dori câteva copii ale graficului gol, deoarece va dura cel puţin un ciclu sau doua pentru a înţelege modelul dumneavoastră de ovulaţie.

Înainte de ovulaţie, BBT-ul dumneavoastră, variază probabil de la 36,2 la aproximativ 36,5 grade Celsius. Dar, la două sau trei zile după ce aţi fost la ovulaţie, schimbările hormonale determina o creştere de 0,4 până la 1,0 grade în BBT-ul dumneavoastră, care durează cel puţin până la următoarea menstruaţie. (Puteţi observa schimbări ici şi colo ale temperaturii în alte zile, dar dacă aceasta rămâne ridicată, probabil încă nu aţi ajuns la ovulaţie). Dacă rămâneţi gravidă, temperatura va rămâne ridicată pe tot parcursul sarcinii.

Desigur, din moment ce o diagramă BBT vă va spune doar că tu aţi ovulat deja, prima lună de înregistrare a temperaturii nu va fi neapărat foarte fructuoasă.

Dar, prin monitorizarea BBT-ului câteva luni, veţi avea posibilitatea de a vedea dacă exista un tipar în ciclul dumneavoastră, care vă va permite să preziceţi ovulaţia data viitoare – şi cele mai bune zile pentru a face sex, dacă doriţi să rămâneţi gravidă.

Ţineţi minte că, dacă sunteţi bolnavă sau nu vă luaţi temperatura imediat după trezire, orice model pe care-l găsiţi poate fi inexact.

În plus, pentru a vă ajuta să preziceţi ziua ovulaţiei, diagrama BBT poate, de asemenea, evidenţia unele probleme de infertilitate. În cazul în care anumite faze ale ciclului dvs. sunt scurte, este posibil să aveţi un dezechilibru hormonal, de exemplu.

Ce este mucusul cervical ?

Există multe tipuri diferite de scurgeri vaginale, dintre care unul este mucusul cervical. De-a lungul ciclului menstrual, cantitatea, culoarea şi textura mucusului cervical se va schimba, datorită nivelurilor hormonale fluctuante. Verificarea mucusului cervical şi urmărirea acestor modificări vă pot ajuta să vă daţi seama când sunteţi la ovulaţie.

Iată la ce să vă aşteptaţi pe parcursul ciclului menstrual. Începând cu ciclul menstrual, veţi avea, desigur, sângele menstrual. Când menstruaţia se încheie, cel mai probabil veţi fi uscată pentru mai multe zile. După aceea, veţi începe să prezentaţi un mucus tulbure, care are aproximativ consistenţa orezului lipicios. Nu este foarte probabil să concepeţi în oricare din aceste zile.

Pe măsură ce se apropie ovulaţia (de obicei, cu câteva zile înainte), mucusul va deveni clar şi alunecos, foarte asemănător cu albuşul de ou crud, şi va fi mai abundent. (Vă amintiţi că acest tip de mucus, înseamnă că e momentul pentru concepţie, dacă ţineţi minte care este claritatea, textura alunecoasă facilitează drumul spermatozoizilor către ovul). Ultima zi în care veţi observa această consistenţă de albuş de ou este cea mai fertilă – de obicei cu o zi înainte sau în ziua ovulaţiei.

Un moment bun pentru a verifica mucusul cervical este atunci când mergeţi prima dată la baie dimineaţa. (Dacă luaţi, de asemenea, temperatura fundamentală a corpului, asiguraţi-vă că faceţi asta, înainte de a ieşi din pat).

Unele femei au suficientă scurgere de mucus cervical ca să-l poată verifica prin examinarea hârtiei igienice după ştergere. Altele trebuie să colecteze mucus cu degetul lor. În timp ce staţi pe toaletă, pur şi simplu inseraţi un deget arătător sau mijlociu curat în vagin până la colul uterin. Luaţi o parte din lichid pe deget, dacă puteţi, astfel încât să-l examinaţi.

Cum le pot folosi pentru a prezice ovulaţia ?

După cum sa menţionat mai sus, diagrama cu temperatura fundamentală a corpului şi mucusul cervical vă pot ajuta să cercetaţi ciclul şi să vedeţi atunci când s-a produs ovulaţia (de obicei, este cu două sau trei zile înainte de o creştere susţinută a temperaturii şi chiar în timpul sau după ultima zi a mucusului cervical de textura albuşului de ou).

Odată ce aţi făcut acest lucru timp de câteva luni la rând, aţi putea fi capabilă să distingeţi un model care vă va ajuta să preziceţi ovulaţia, în următorul ciclu. Unele femei vor găsi un model într-o perioadă scurtă spre deosebire de altele.

Dacă, după completarea diagramei timp de câteva luni, observaţi că aveţi ovulaţia regulat într-o anumită zi (de exemplu, ziua 15 din ciclu), aveţi noroc. Acesta este un model uşor de recunoscut, şi puteţi fi destul de sigură că veţi avea ovulaţie din nou în ziua 15 a ciclului următor.

Dacă aţi completat diagrama câteva luni şi veţi observa că aveţi ovulaţie în zile diferite ale ciclului în fiecare lună (de exemplu, de ziua 14 din ciclu, apoi 17, apoi 12), lucrurile nu sunt la fel de simple. Cel mai indicat este să observaţi dacă graficele dumneavoastră dezvăluie orice model previzibil în semnalele de ovulaţie ale corpului dumneavoastră.

De exemplu, puteţi observa că atunci când sunteţi pe cale de a avea ovulaţie, sunteţi de obicei, în ziua a doua sau a treia cu mucus cervical de textura albuşului de ou iar temperatura scade puţin înainte de a creşte în ziua următoare. Această combinaţie de semne vă poate ajuta să prevedeţi, când sunteţi pe cale de a fi la ovulaţie în timpul ciclului următor, astfel încât să puteţi programa sexul în consecinţă. (Dacă continuaţi să luaţi temperatura în fiecare zi a ciclului, puteţi afla dacă aţi avut dreptate – BBT-ul dumneavoastră trebuie să crească la două sau trei zile după ovulaţie).

Odată ce am prezis ovulaţia, când ar trebui să fac sex?

Perioada cea mai fertila este de aproximativ cinci zile: de la trei zile înainte de ovulaţie până la o zi după. Puteţi de asemenea să începeţi puţin mai devreme dacă doriţi – unele femei au rămas însărcinate în urma sexului care s-a consumat cu şase zile înainte de ovulaţie.

Sunteţi fertilă în această perioadă, deoarece spermatozoizii pot supravieţui timp de cinci sau şase zile în corpul dumneavoastră, iar ovulul dumneavoastră (ovulul eliberat la ovulaţie) poate supravieţui timp de o zi. Cei mai mulţi experţi recomandă practicarea sexului cel puţin o dată la două zile în timpul perioadei fertile pentru cea mai bună şansă de a concepe.

Cât de important este să completaţi o diagramă ?

Chiar depinde de dumneavoastră. Completarea diagramei este un mod natural şi liber pentru a afla tiparele corpului, astfel încât să puteţi prezice ovulaţia. Multe femei se bucură să cunoască ciclurile lor şi să fie foarte implicate în determinarea zilelor lor cele mai fertile.

Dar dacă ideea de diagramă sună copleşitoare sau stresantă, nu trebuie să o faceţi. Puteţi încerca în schimb un kit predictor de ovulaţie, care determină nivelul de hormoni şi vă permite să ştiţi când sunteţi pe cale de a fi la ovulaţie. (Aveţi grijă însă că doar preţul kit-ului poate creşte).

Unii experţi spun că pur şi simplu practicarea sexului de două ori pe săptămână va fi suficient. Dacă acest lucru face procesul de concepţie mai puţin stresant şi mai plăcut pentru dumneavoastră, merită cu siguranţă încercat. Termometrele, diagramele, şi kit-urile vor fi acolo mai târziu, dacă le doriţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *